Skip to main content

Epoksi Özellikleri Nelerdir?


Epoksi malzeme dünyanın her yerinde çeşitli sektörler için kullanılan oldukça dayanıklı ve kullanışlı zemin kaplama malzemelerinden biridir. Zemine çok iyi bir şekilde yapışması nedeniyle tercih edilmekte tereddüt edilmemektedir.

Parlak bir görüntünün yanı sıra oldukça dirençli bir malzeme olması hasebiyle birçok zorlu sektörün de can kurtarıcı zemin kaplama metodu arasında yer almaktadır. Ürün olarak oldukça kaliteli karışımlarla uygulaması yapılan epoksinin özellikleri beğenilmektedir.

Epoksi Özellikleri Nelerdir? - Epoksis

Ana malzeme olarak epoksi, yardımcı malzeme olarak ise kürlenme maddesinin kullanıldığı karışımlar sonucu ortaya çıkan ürün yapışma potansiyeli olarak çok güçlüdür. Mekanik olarak da yıpranmaya, yırtılmaya veya açılmaya karşı çok dirençli olduğu görülmektedir. Üzerinde gezdirilen yük ne kadar ağır olursa olsun çok iyi şekilde dayanmaktadır.

Ezilme yaşanmamakta; zeminden kopma söz konusu olmamaktadır. Zemine bağlanması oldukça iyi olduğundan kuvvetli bir kaplamadır.

Kullanılan kimyasal maddeler veya temizleyicilere karşı da yıpranma bakımından güçlü durmaktadır. Bazı zemin kaplama malzemelerine kimyasal kullandığınız zaman renklerinde açılma veya malzemede hasar meydana gelebilmektedir. Ancak epoksi kimyasallara karşı dirençli yapıdadır.

Farklı ısılara karşı da uzun süre dayanabildiği bilindiği için değişik endüstriyel tesislerin korkusuzca kullandığı zemin ürünlerinden biri olmuştur.

Epoksi Zemin Kaplamanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Epoksi zemin kaplamanın sağladığı en önemli avantajlar kuruduktan sonra çok dayanıklı olmasıdır. Üzerindeki trafikte kaydırmaz ve yıpranmaz. Zemin türü ne olursa olsun mükemmel şekilde yapışmaktadır.

Bazı tesislerin veya depoların farklı birimlerinde zeminin yapısı farklı olabilir. Tahtada da camda da metalde de plastik zeminde de çok iyi bir performans göstermektedir. Sahip olduğu bu avantajlar sayesinde yüksek tehlikeli sektörler olan denizcilik ile uzay ve havacılık teknolojisi hizmeti veren işletmelerde rahatlıkla kullanılabilir.

Bu sektörlerde kullanılan kimyasal malzemelerin yaratacağı baskı ve dirence karşı da oldukça dayanıklı olduğu bilinen bir zemin kaplama ürünüdür. İnşaat sektörü için de mühendislerin ve ustaların birlikte çalışmaktan sevk aldığı sorunsuz kaplama malzemelerinden biridir.

Ölçek olarak devasa şekilde nitelendirilebilecek birçok sanayi tesisinde de epoksi kullanılmaktadır. Yüzeyin kaplanması veya boya niteliğinde de kullanılan bu malzemeden günümüzde birçok farklı amaçla yararlanılabilmektedir.

Birçok fabrikada, atölyede, ofiste ve hastanede zeminlerin kaplanması için tercih edilen bir ürün olan epoksi, uzun ömürlüdür. Üzerinde gezdirilen makinelere karşı çizilmez. Farklı renklerle uygulanabilir. Üstelik uzun kullanıma rağmen parlaklığından ve canlılığından bir şey kaybetmez. 

Elbette bu özellikteki bir malzemenin profesyonel işçilik ile uygulanması gerekliliğini de unutmamak gerekir. Ustaların elinden çıkan bir işçilik ile hatasız uygulamalar için deneyimli zemin kaplama firmalarıyla işbirliği yapmalısınız.

Epoksi Zemin Kaplamanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir? - Epoksis

Epoksi Yalıtım Amacıyla Kullanılabilir mi?

Epoksi malzemenin yalıtım amacıyla kullanılıp kullanılmayacağına dair birçok soru sorulmaktadır. Uzmanlar özellikle su yalıtımı konusunda epoksinin farklı ürünler ile birlikte kullanılması gerektiğine inanmaktadır. Isı yalıtımı anlamında ise faydalı olduğu söylenmektedir.

Binaların su yalıtımında kullanılabilecek onlarca ürün içerisinden güçlendirici seçenek olarak epoksinin uyumlu diğer ürünler ile birlikte kullanılmasına dikkat etmek gerekmektedir.

Epoksi zemin kaplama yöntemi olarak çok başarılıdır ancak daha öncesinden hazırlık yapılması gerektiği de tüm ustalar tarafından dile getirilmektedir. Zeminin pürüzsüz olmasının önemi çoktur. Ayrıca daha önceki zeminin özelliğine göre su yalıtımı yapılması güçlendirici bir faktör olacaktır. Su yalıtımı tamamlandıktan sonra kuruma beklenmelidir. Çünkü epoksi kuru zemine uygulanır.

Tam kurum sağlandıktan sonra gerekli sıcaklık koşulunun da yerine getirilmesiyle uygulamaya geçilir. Öncesinde yüzeyde yer alan çatlakların yine epoksi malzemenin de içinde yer alacağı bir yalıtım uygulaması ile onarılması önemlidir.

Epoksi Yalıtım Amacıyla Kullanılabilir mi? - Epoksis