Skip to main content

Dilatasyon Yalıtımı


Dilatasyon yalıtımı birden çok parçalı inşa edilen binaların arasındaki boşlukların doldurulması esasını temel alan izolasyon türüdür. Dört farklı şekilde uygulaması yapılan bu izolasyon türünde oturma ve genleşme derzleri, deprem derzleri, titreşim derzleri ve hareket derzleri uygulamaları, binayı güçlendirmek ve hasar görmesini geciktirmek amacıyla yapılır.

İnşaat esnasında yapılarak binaların arasına su sızmasını önlemek ve binanın ömrünü uzatmak mümkün olmaktadır. Binanın tamamıyla hem ısı, hem ses hem de su yalıtımına sahip olması, temelden çatıya kadar çeşitli izolasyon yöntemlerinin uygulanmasıyla gerçekleşir. Dilatasyon yalıtımı da bu önemli izolasyon türlerinden biri olup, çok parçalı binaların arasının yalıtımının yapılması ile tamamlanır.

Dilatasyon Nedir?

Binalar inşa edilirken deprem gibi önemli doğal olaylardan az etkilenmesini sağlamak, bloklar arası dengeyi oluşturmak amacıyla bırakılan boşluklara dilatasyon adı verilmektedir. Birbirinden ayrı şekilde inşa edilen ancak bir bütün halinde kullanılan bu binaların aralarındaki boşlukların zamanla su yalıtımı anlamında güçsüzleşmeleri ve sızdırma yaşamaları dilatasyon ve benzeri izolasyon işlemlerinin yapılmamasından kaynaklanır. Bu yüzden hem resmi olarak hem de binaların sağlıklı olması yönünden izolasyon uygulamalarının yetkin firmalara yaptırılması önem arz eder.

Blokların arasında bırakılan boşlukların ısı ve su yalıtımını yapı tamamlanınca yapmak zor olacağı için, bu tip tedbirlerin yapı inşası sırasında alınması daha sağlıklı olacaktır. Teknik olarak da binalar bitmeden gerekli temel ısı ve su yalıtımı, dilatasyon ısı ve ses yalıtımı ve duvarlar için kullanılacak izolasyon türünün işlem olarak tamamlanması gerekir.

Dilatasyon Yalıtım Malzemeleri

Dilatasyon yalıtım malzemeleri kullanılacak tekniğe göre değişiklik gösterir. Burada temel amaç doğru malzemenin kullanılması ve etkili çözümler alınmasıdır. Bu yüzden yalıtım malzemelerinin doğru ve yeterli şekilde kullanılması uygulamanın daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Kuru dilatasyon uygulamasında astar, mastik ve köpük fitil malzemelerin temelini oluşturur. Uzman bir işçilik ile bu uygulama gerçekleştirilir ve binanız uzun süre ısı ve su yalıtımı konusunda problem yaşamaz.

Islak dilatasyon uygulamalarında ise reçine, enjeksiyon makine ve dübel kullanılarak izolasyon işlemi başarılı şekilde gerçekleşir. Derzlerin kapanması aradan su sızmasını önleyeceği için profesyonel şekilde çalışma yapılması önemlidir. Bu konuda yetkili ve deneyimli firmalardan yardım alabilirsiniz.

Dilatasyon Çözümleri Su Yalıtımı - Epoksis

Dilatasyon Su Yalıtım Uygulaması

Yalıtım malzemesinin önemli olduğunu ve sağlıklı bir sonuç almak için gerekli olduğunu söylemiştik. Birbirinden ayrık halde bulunan iki beton bölümün her ikisine de yapışmasının sağlanması dilatasyon su yalıtım uygulamasının ana prensibidir. Ayrıca esnek yapıda olması olası bina hareketlerinde hasar almamasını, çatlamamasını veya ayrılmamasını sağlar.

En iyi dilatasyon yalıtımı uygulamasında önerilen yöntem çift kademeli uygulamadır. İlk uygulamada mastik kullanılmalı ve bantlar aracılığı ile esas yalıtımnı yapılmasıdır. Bu yöntemi birbirinden ayırarak da kullanabilirsiniz ancak çok daha etkili bir çözüm üretme gayreti içindeyseniz çift katmanlı uygulama önerilir. Diğer taraftan teras gibi yatay zeminlere uygulanan su yalıtımı ile dilatasyon gibi dikey zeminlere uygulanan yalıtımın birbirini tamamlaması ve arada sızdırmazlık olmamasına da dikkat edilmekidir.

Dilatasyon Uygulaması Nasıl Yapılır?

Yapıların arasında bırakılan boşlukların ısı ve su yalıtımının yapılması prensibine dayanan dilatasyon uygulaması nasıl yapılır, hangi yöntemlere dikkat etmek gerekir, malzeme seçimi önemli midir bakalım. Öncelikle malzemelerin kaliteli olduğundan ve belirtilen standartları taşıdığından emin olmak gerekir. Piyasada birbirinin muadili birçok kalitede malzeme bulunmaktadır. Bu konuda yapıyı inşa eden yetkililerin de yalıtım firmasının da işbirliği içinde olması önemlidir. Daha sonra uygulanması birçok problemi de beraberinde getirecek olan dilatasyon yalıtımının, inşaat sırasında tamamlanması konusunda ciddi önlemler alınmasına ihtiyaç vardır.

Uygulamanın nasıl yapıldığı ile ilgili en sağlıklı bilgiyi deneyimli izolasyon firmalarından edinebilirsiniz. Profesyonel çalışmalar yürüten bu firmaların uygulama basamakları aşağıdaki şekildedir:

  1. Uygulama alanındaki dikey yüzeylerin hava üfleme makineleri ile sağlam bir şekilde temizlenmesi gerekir. İlgili malzemenin daha iyi yapışması adına zeminin temiz olması ve partiküllerden arındırılmış olması önemlidir.
  2. Köşe noktalarındaki çıkıntıların ve yalıtım malzemesine zarar verme ihtimali olan beton kalıntılarının yumuşatılması gerekir.
  3. Bölgeye fitil yerleştirmesi yapılır. Dolgu macununun bu bölüme zerk edilmesi işlemi tamamlanır.
  4. Dolgu malzemesinin tam olarak yapışması ve güçlü durması adına dilatasyon bandı kullanılır. Zemine yapıştırılan bant, uygulamanın uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
  5. Uygulama alanının yapışması için nemden arındırılmış olması önemlidir.
Dilatasyon Yalıtımı Çözümleri - Epoksis

Dilatasyon İzolasyon Detayı

Dilatasyon izolasyon detayı profesyonel uygulayıcıların işlem basamaklarını şematize etmesi adına gerekli bir çalışmadır. Bu detaylandırma ile binanın hangi şekilde izolasyon yapılacağı, hangi malzemelerin kullanılacağı ve kullanım şekilleri tam olarak betimlenmiş olur. İzolasyon detayında dilatasyonun şekli ve uygulama alanı gösterilir.

Dilatasyon bandı, polisülfit mastik, epoksi yapıştırıcı, PE fitil ve su yalıtım katmanı dilatasyon izolasyon detayında belirtilen malzemelerdir. Her bir malzemenin hangi katmada kullanıldığı ve yerleştirme şekli de detayda yer verilen unsurlardır.

Dilatasyon Yalıtım Teknikleri

Binanın yapısına göre izolasyon firmaları tarafından farklı dilatasyon yalıtım teknikleri kullanılabilir. En fazla kullanılan ve bina parçalarının sağlam şekilde yalıtım yapılmasını sağlayan teknikler:

  • Sıcak uygulamalı pozitif dilatasyon yalıtımı
  • Soğuk uygulamalı pozitif dilatasyon yalıtımı
  • Negatif dilatasyon yalıtımı
  • Membran ile dilatasyon yalıtımı
  • Dilatasyon bandı tekniği

Bu yöntemlerin uygulanma şekilleri ve malzemeleri farklı olsa da temel hedef dilatasyon boşluklarının ısı ve su yalıtımını sağlamaktır. Bu yüzden uygulama personelinin bu alanda yetişmiş uzman bir personel olması, uygulamanın ömrü ve dayanıklılığı açısından önemlidir.