Skip to main content

Çatı Yalıtımının Faydaları


Çatı yalıtımı binaların enerji kaybını önlemek için yapılan birçok izolasyon türünden biridir. Çatı döşemesinde kullanılan sprey poliüretan köpük ile ısı yalıtımı başarılı şekilde sağlanmaktadır.

Karışım sonrası yapılan uygulamasında sprey poliüretan köpük kendi hacminden kat be kat daha fazla şiştiği için hiçbir aralık bırakmaz ve kış aylarında binadan dışarıya ısının, dışarıdan içeriye de soğuğun girmesini önler. Bu uygulama ile çatı yalıtımı uzun yıllar işlevini yerine getirmektedir.

 Çatı Yalıtımının Faydaları - Epoksis

Yeni yapılan binalarda izolasyon henüz inşaat aşamasında temelden çatıya kadar yapılsa da eski tip binalarda buna önem verilmemişti. Bu yüzden yeni binalar kadar eski binaların da çatı yalıtımı konusunda özellikle firmamıza birçok talep gelmektedir. Kendi imkanlarıyla çatı aktarımının yapılamaması, uygulamanın iş güvenliği açısından çeşitli tehlikeler içermesi, profesyonel yalıtım firmalarına duyulan ihtiyacı artırmaktadır.

Çatı ile ilgili yalıtım ihtiyacı olanların henüz kış aylarının zorlu hava şartları başlamadan önlemini alması tavsiye edilir. İyi havalarda yapılacak çatı yalıtımı hem uygulamanın dikkatli yapılması hem de uygulama esnasında hava şartlarının kullanılan malzemeye zarar vermemesi açısından önemlidir. Bu yüzen yağışlı havalarda, sıcaklığın çok düşük havalarda ve rüzgarlı şartlarda çatı yalıtımı yapmanın çeşitli riskler içereceği bilinmelidir.

Çatı Yalıtımında Püskürtme Köpük İzolasyon

Çatı yalıtımında püskürtme köpük izolasyon aralıkları kapatmak için kullanılan en başarılı tekniklerden biridir. Açık hücreli ve kapalı hücreli olmak üzere iki türü uygulanmaktadır. Eğer ciddi bir su yalıtımı sağlanmak isteniyorsa kapalı hücrenin kullanılması önerilir. Uygulama sonrası genişleyen açık hücreli çatı arası sprey köpük yalıtım genişleme özelliği ile personelin zor ulaştığı alanları bile kapatabilir. Bu yönden avantajı büyüktür. Ses yalıtımı konusunda da geribildirimler olumludur.

Kapalı hücre köpük izolasyon yöntemi ise son dönemlerin en fazla kullanılan yöntemlerinden birisidir. Maliyeti açık hücreliye göre daha yüksek olsa da yoğunluğu ve dayanıklılığı nedeniyle daha çok tercih edilir. Uzun yıllar koruma sağlaması açısından yeniden yalıtım maliyetlerini çok düşürmektedir. Suya karşı dirençli olması yoğun yağışlarda etkilenmemesini sağlar. Hem su yalıtımını sağlayarak binanın genel yapısını güçlendirmesi hem de deprem sonrası yapılan incelemelerde hasarı azalttığının tespit edilmesi nedeniyle güvenlik açısından da gözü kapalı önerilecek bir izolasyon türüdür.

Çatı yalıtımında sprey köpük poliüretan kullanımı çatı aralarının kapatılması, yalıtım sağlanması ve uzun yıllar dayanması çatı yalıtımı problemini ortadan kaldırmaktadır.

Çatı Yalıtımında Püskürtme Köpük İzolasyon - Epoksis

Çatılarda Yapılan İzolasyonun Enerji Verimliliğine Katkısı

Çatılarda yapılan izolasyonun enerji verimliliğine katkısı ise inanılmazdır. Binalar daha yapım aşamasındayken su yalıtımı olarak temelden önlem alınmaya başlanır. İki parçalı binalarda yapılan dilatasyon izolasyonu, binaların dış cephesine yapılan farklı yalıtım uygulamaları ve nihayetinde çatılara yapılan yalıtımlar ile binanın bütünlüğünün enerji verimliliği sağlanmış olmaktadır.

Bir bütün halinde sürmesi gereken bu çalışmalarda herhangi bir boyutun eksikliği verimliliği düşürecektir. Bu yüzden izolasyon çalışmalarını deneyimli firmaların profesyonel personelleri aracılığıyla yaptırmanızın bütçesine katkısı büyük olacaktır.

Çatılarda Yapılan İzolasyonun Enerji Verimliliğine Katkısı - Epoksis

Çatı aralarına yapılan sprey uygulama, çatlaklardan malzeme arasına kadar iyi bir dolgu sağlar. Kendi kendine hacim olarak büyüyen köpük ile dolgusu yapılmayan bölge kalmaz ve bu da yalıtım konusunda başarıya ulaşıldığını gösterir. Sprey uygulamaların genel amacı ısı geçişini önlemektir. Bu yüzden binadan açık havaya, açık havadan binaya ısı geçişi önlendiği için verimlilik artar. Isınma için ayırdığınız bütçe düşer. Binanın daha uzun ömürlü olması ise farklı katkılar sağlar.

Çatıların nemden korunması için de çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Nem, gerek beton, gerek ahşap gerekse diğer yalıtım malzemelerini çürütebileceği için kullanılan izolasyon malzemesinin bunu önleyecek nitelikte olması önemlidir.